Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium< vissza

2021. április 16.

2021-04-16 12:24:00

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

Április 16. a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatás és rendvédelem tagjai ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását.

A holokauszt nemzetközi emléknapján (január 27.) már megemlékeztünk a két magyar emléknapról és a főbb hazai emlékhelyekről is.

Ezúttal álljon itt egy mélyen emberi történet, nem is igaz, csupán egy kis jelenet.

Sir Nicholas Winton brit tőzsdei bróker a második világháború kitörése előtti utolsó hetekben több száz kelet-európai, zömmel cseh és magyar zsidó kisgyereket menekített Nagy-Britanniába a fenyegető holokauszt elől.

A háború után soha nem kérkedett tetteivel. Mindig azt mondta, hogy bármilyen jó érzésű ember ezt tette volna. Nem akarta, hogy hősként állítsák be. Volt egy igazságtalan helyzet, ami mellett nem tudott továbbmenni.

(Nem) hétköznapi hősiessége végül napvilágra került, 1989-ben a BBC filmesei egy megtalált korabeli lista alapján összehívtak egy moziba számos, ma már felnőtt férfit és nőt, akiket a brit úr (akkor már idős bácsi) megmentett, és akikkel azóta nem is látták egymást.

Először egy mellette ülő hölgyet mutatnak be neki, majd megkérik a közönséget, hogy ha van a moziban olyan, akit Sir Winton mentett meg, az álljon fel.

Íme a megható másfél perces video (sajnos angolul) – igazi lélekemelő jelenet a jó tettek értelméről.

https://www.youtube.com/watch?v=6_nFuJAF5F0&ab_channel=aggy007

2003-ban II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte a „brit Schindlert”. Sir Wintont 106 éves életúttal jutalmazta meg a sors. És egy hatalmas nagy családdal…