Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium



< vissza

AJTP programhétvége: Pécsi Művészeti Fesztivál

2022-11-15 13:08:28

2022. június 10-12.

Huszadik alkalommal gyűlt össze népes diáktársaság az ország minden részéből 2022. június 10. és 12. között a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium Arany János Tehetséggondozó Program művészeti fesztiváljára. Az ötlet huszonkét éve született meg az intézmény akkori igazgatónője, dr. Szolcsányi Jánosné és Zalay Szabolcs, a gimnázium mai vezetője fejében. A cél az volt, hogy a Helikonhoz hasonló, nagyszabású, színvonalas összművészeti programra hívják össze diákokat az ország összes AJTP képzéséből. A rendezvény ezidáig egy alkalommal maradt el, egyszer pedig online lett megtartva a pandémia miatt. A programban részt vevő diákok egyszer már találkoztak egymással Zánkán a tanév eleji közös táborban, az előkészítő év végén pedig Pécsen látták viszont egymást. Összesen húsz intézményből, közel ötszáz fiatal gyűlt össze, akik film, prózamondás, színjátszás, tánc, hangszeres zene, versmondás, ének, irodalmi-, képzőművészeti alkotás és egyéb kategóriákban is nevezhettek. Pulis Nóra tanárnő és Nagy Ádám tanár úr kíséretében az idei évben 16 diákunk vett részt az eseményen. A fellépések a következő sorrendben és összeállításban zajlottak:

Csoportos tánc: Deák Leila, Dognai Csenge, Dudás Kata, Illés Gerda, Jakab Jázmin, Koprivanacz Lilla, Márton Angelika, Nagy Klaudia, Szabó Emese, Szűcs Bence, Téti Zsombor (koreográfia: Deák Leila, Koprivanacz Lilla – zene: Hit The Road Jack)

Egyéni tánc: Fonyódi Petra, Jáger Alexa (Kalocsai mars)

Képzőművészet: Fonyódi Petra: Hegyes, Májusban (festmény), László Enikő: Árnyjáték, Lepke(k) (fotó), Téti Zsombor: Múlt-jelzőfény, Mignon (rajz)

Hangszeres zene: Tóth Zsuzsa (hegedű): Oskar Rieding: Violin Concertino in Hungarian Style, Op. 21, Szűcs Bence (tenorszaxofon): Yiruma: River Flows in You

Vers: Tóth Zsuzsa: Arany János: A tudós macskája

Igazi, önfeledt, átéléssel előadott produkciókat láthattunk. Külön köszönet Pulius Nóra tanárnőnek, aki hatalmas segítséget nyújtott a csoportos tánc begyakoroltatásában.

Mivel Pécsen, Európa 2010-es kulturális fővárosában és az egyik legnagyobb egyetemi városában jártunk, rengeteg kulturális látnivalót is megtekintettük: Vasarely Múzeum, Zsolnay Múzeum, Csontváry Múzeum ezeken kívül megnéztük a Bazilikát, melynek tornyából csodálatos panoráma nyílt Villány és a Mecsek irányába is. Láttuk a Dzsámit, valamint elmentünk a zsinagóga előtt is, így a helyi főbb vallási emlékhelyekről személyes benyomást kaphattunk. Bejártuk az egyetemi campus épülettömbjeit, kívülről megnéztük a Rektori Hivatal impozáns épületét, majd végigjártuk a jogi kart, bemehettünk a középkori terembe is, amely Lajos király által 1367-ben alapított első magyar egyetemet idézte meg, megtekintettük a közgazdaságtudományi kart, ahol pedig meglepetésre a díszterembe is bemehettünk és felülhettünk az egyetemi szenátus pódiumára is. Ezeken kívül meglátogattuk a Klimo-gyűjteményt, ahol régi, többszáz éves könyvek, Gutenberg-korabeli ősnyomtatványok és miniatürizált könyvek időkapszulájában barangolhattunk, az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont hatalmas, négyszintes tereiben beleszippanthattunk, milyen egy hipermodern zsúfolt könyvtár a vizsgaidőszak hajrájában, végül a Zsolnay-negyedben is végigbarangoltunk, ahol nemcsak azt tudtuk meg, mi az a pirogránit, eozin és porcelánfajansz, hanem egy XIX. századtól ívelő nagyiparos család háromgenerációs családtörténetét is végigizgulhattuk, ahogy átevickéltek az egyéni és történelmi sorsfordulókon.

Igazán érdekes, élményekben és látnivalókban gazdag programhétvégével zárult ez a tanév. Ezúton gratulálunk a fellépőknek, Pulius Nóra tanárnőnek és Nagy Ádám tanár úrnak pedig köszönjük áldozatos, mindenre kiterjedő, egész éves szervezőmunkáját.

A programhétvége képeit itt, vagy a Galériában tekintheted meg.