Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium



< vissza

AJTP programhétvége - Kecskemét

2022-11-15 14:04:15

Idén az AJTP-s 9. évfolyamosok számára az első programhétvégét szeptember 16-17-re terveztük. A tanulók pénteken iskola után megebédeltek, majd nekivágtunk a csapatépítő nagykalandnak, a Hírös Exit Room kültéri és beltéri szabaduló szobájának programját csináltuk végig váltásban, 5-6 fős csoportokban. A tanulók közül többen nagyon élvezték a kültéri programot is, amely jobbára a Főtér környékén lévő helyszínek megtalálása egy kerettörténet alapján, annak menetét követve. Itt mindig volt a csoporttal egy-egy pedagógus, Hankóczi Gergelyné osztályfőnök kolléganő az egyik csoporttal, jómagam pedig a másikkal tartottam.

A beltéri szabaduló szobák közül kettőt vettek egyszerre birtokba a fiatalok, az ott lévő személyzet koordinálásával a megadott időn belül ügyesen kijutott mindenki. Az egyik hely, ahonnan szabadulni lehetett, az „elvarázsolt dzsungel”, a másik pedig egy földkörüli utazás volt. Este finom vacsorával kedveskedtek nekünk a konyhás nénik mindannyiunk megelégedésére. Nagyon remek alkalom volt ez, hogy az osztályfőnök tanárnő bejöjjön a kollégiumba, és megtekinthesse a diákok főhadiszállását, a fiú és lányszobákat.

Másnap, szombaton reggel szintén a főtér felé vettük az irányt, ahol a Nagytemplommal, vagyis az Urunk Mennybemenetele Társszékesegyházzal ismerkedhettünk meg egy előadás keretein belül. Ezt követően már vártak bennünket a Cifra Palotában, ahol az állandó kiállítások mellett egy szezonálisat is megtekinthettünk, melynek Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé volt a neve, és az a lényege, hogy egy pályázatra kortárs alkotások érkeztek be, nem volt megkötés sem a technikára, sem a felhasznált anyagra, csak annyi, hogy a Bibliával kapcsolatosnak kell lennie a témának és az állatvilág, illetve a növényvilág feldolgozása legyen a műalkotás, amely létrejön. Az állandó kiállítások közül talán a legnépszerűbb volt a „Nagyurak és vezérek – híres avar leletek a kiskunságból” című kiállítás. Itt arany-ezüst-réz használati tárgyakat láthattunk olyan módon, ahogyan megtalálták, illetve megalkották számunkra a feltételezett eredetit is, hogy könnyebb legyen elképzelni, hogyan is nézhettek ki ezek az eszközök sokszáz, sokezer évvel ezelőtt. Különös öröm volt a tanulók számára látni, hogy azokról a helyekről, ahonnan érkeztek, is vannak leletek, egyebek mellett: Tápiószentmártonból, Fülöpjakabról, Kiskunfélegyházáról. Emellett még festményeket láthattunk: Czigány Dezső, Mednyánszky László, valamint Farkas István képeit tekinthettük meg, s mindezekhez tárlatvezetést is kaptunk, mely által még inkább szélesedhetett a látókörünk, érthettük, mit és miért úgy jelenítenek meg az alkotók. Különleges képeket láthattunk még Bob Dylan-től, aki zenész létére gyönyörűen festett, s specialitása volt, hogy ugyanazt másképpen is megjelenítette.

A Cifra Palotából a Katona József Megyei Könyvtárba mentünk tovább, ahol bemutatták nekünk a könyvtárat, olyan helyeken is járhattunk, ahol egyébként nem járhatnak máskor olvasók, pl. a feldolgozó részleget is meglátogattuk. Emellett ezernyolcszázas évekbeli könyveket is láthattunk, ami tényleg ritkaság, és örültem, hogy a tanulók érdeklődők voltak. Ezt követően a Tinivilág nevű részlegen tartottak egy versenyt, foglalkozást számunkra. Ez a verseny a könyvtárban való információgyűjtésünk gyorsaságát, sikerességét mérte, a helyezettek apró jutalomban részesültek. Zárásképp akik szerettek volna, be tudtak iratkozni a Megyei Könyvtárba, és többen könyvet is kölcsönöztek, ami különösen nagy lépés az olvasóvá válás útján, s nyilván szívmelengető egy magyarszakos osztályfőnök és csoportvezető számára is.

Napunk kirándulós részét a Fodor Cukrászdában zártuk, ahol minőségi süteményekkel illetve fagylalttal koronáztuk meg a programot. (Eredeti tervünk a fagylalt lett volna, de az időjárás eléggé őszire váltott, így a csoport egyik fele sütizni szeretett volna.) Ezt követte a kollégiumba való visszaérkezés, az ebéd és a hazautazás. Szervezőként örömömre szolgál, hogy a diákok úgy nyilatkoztak, hogy jól érezték magukat a programokon, szívesen jönnek máskor is programhétvégére.

A program értéke és fő célja a közösségépítés, valamint Kecskemét megismerése, szerintem mindkét cél kiválóan megvalósult. Természetesen Kecskemét megismerése még nem zárult le, máskor is fogunk beépíteni helyi programokat a hétvégékbe.

Tarjányi Szilvia, csoportvezető

A programhétvége képeit itt, vagy a Galériában tekintheted meg.