Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium



< vissza

Magyar Kultúra Napja

2024-01-23 19:24:13

2024. január 22.

A Magyar kultúra napját, a Himnusz születésnapját valódi szépirodalmi ünneppé szerettük volna varázsolni. Lelkes kollégistáink részvételével felolvasóesttel tettük emlékezetessé a jeles alkalmat. Az est folyamán elénekeltük a Himnuszt, majd Szerb Antal Utas és holdvilág című regényéből olvasott fel részletet 30 diákunk.

A  lelkes  felolvasók  tábora:

Ujvári Lili

Tóth Anna

Jónás Balázs

Ronyecz Regő

Nagy Viktória

Tóth Eszter

Szász Brigitta

Kovács Lujza

Seregély Angéla

Kiss Henriett

Pfalczer Kinga

Kósa Anna

Tímár Zsanett

Sípos Nadin

Kovács Éva

Jakus Emília

Ágó Lili

Baksa Brigitta

Opóczki Jázmin

Babai Amália

Pint László

Mayer Dávid

Szűcs Bence

Palotás Panna

Guti Zoé Róza

Prekopa Regina

Frei Liliána

Kása Eszter

 

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén.

A Himnusz-kézirat kalandos útja

Kölcsey Ferenc külön lapokra írta és kéziratcsomagokban gyűjtötte verseit.

A Hymnust tartalmazó kéziratcsomag az 1830-as évek végén eltűnt, több mint száz év lappangás után, 1946-ban került az Országos Széchényi Könyvtár birtokába, a Hymnus tintamarás miatt megsérült kézirata két lapon található.

A Himnusz megzenésítésére 1844-ben írtak ki pályázatot, amelyet Erkel Ferenc, a pesti Nemzeti Színház karmestere nyert meg. Pályaművét 1844. július 2-án mutatták be a Nemzeti Színházban a zeneszerző vezényletével. Szélesebb nyilvánosság előtt 1844. augusztus 10-én énekelték először az Óbudai Hajógyárban a Széchenyi gőzös vízre bocsátásakor, hivatalos állami ünnepségen először 1848. augusztus 20-án csendült fel.

Köszönjük Lévai Anita tanárnő ötletét, szervezését!

KÉPEK